Zakaj Imeti Letno Kuhinjo

Zakaj imeti letno kuhinjo

Zadnjih nekaj let veliko poslušamo o tem, da bi morali več časa preživeti zunaj, na prostem. Številni spletni portali, revije in oddaje poročajo o primanjkovanju vitamina D, drugi problem pa je stres. Letna kuhinja sicer ne bo spremenila statistike, vam bo pa marsikaj olajšala in omogočila bolj prijetno bivanje na vrtu.

V letu 2020 smo živeli v izrednih razmerah, večino časa »ujeti« doma, s tistim kar imamo. Kar naenkrat je postal dom naše 24 urno bivalno okolje. Večina je delala, se šolala, prehranjevala, zabavala in še kaj bi se našlo, kar doma. Odzivi ljudi so bili različni, dejstvo pa je, da smo vsi začeli posvečati več pozornosti temu, kako urediti oziroma preurediti bivalno okolje, da bo čim bolje služilo vsem novim potrebam. Prednost so imeli tisti z vrtovi.

V preteklosti je bil najboljši približek današnji zunanji oz. vrtni kuhinji zidan žar na drva, s kozolcem ali pergolo v bližini. Žar so začeli kuriti že zgodaj dopoldan, da je bil v času peke primerne temperature. Gospodinje so v hišah pripravljale priloge in solate, otroci pa smo celo dopoldne na vrt nosili inventar in druge pripomočke, da je bilo v času kosila vse na mizi. Priprava takšnega kosila je terjala celo družino vsaj pol nedelje. Danes si kaj takega ne predstavljamo več, čez teden hitimo, ko pride vikend pa se raje odpravimo na izlet.

Hitrejšemu načinu življenja se prilagajajo tudi trendi v letnih kuhinjah. Kurišča so v večini zamenjali plinski žari z minimalnim čiščenjem in vzdrževanjem, elementi letnih kuhinj pa so izdelani iz materialov, ki ne potrebujejo veliko nege in botrujejo zobu časa (beton, kamen ipd).

6 razlogov ZA

  1. Preživljanje več časa zunaj in druženje

V kolikor bomo imeli na vrtu prijetno urejeno letno kuhinjo, ta ne bo služila samo pripravi hrane ampak bomo v njej počeli še marsikaj drugega. Otroci lahko pišejo domače naloge, ustvarjajo, se igrajo, domačo pisarno si lahko za kakšno uro prestavimo na vrt, beremo knjige, se družimo in sproščamo.

  1. Hitrejša priprava hrane

V letni kuhinji je vse hitreje, običajno manj kompliciramo. Sestavine »vržemo« na žar, popečemo, začinimo in kosilo je pripravljeno, tako je v večini tudi bolj zdravo.

  1. Manj pospravljanja

Verjetno ni potrebno posebej omenjati koliko manj posode je potrebne in če se karkoli polije lahko hitro ter enostavno odplaknete z vrtno cevjo.

  1. Brez neprijetnih vonjav

Prednost predvsem pri peki jedi z močnimi vonjavami kot so ribe in morski sadeži, pripravi raznih golažev in vlaganju zelenjave.

  1. Energetsko učinkovito

Poleti v letni kuhinji ne potrebujete luči, ni potrebno dodatno delovanje klime zaradi vročine, ki nastaja pri kuhanju. Nekaj prihranite tudi pri mirovanju indukcije in pečice.

  1. Manj prenašanja posode in hrane iz in v hišo

Z vsako sezono uporabe bo letna kuhinja bolj izpopolnjena in praktična, več pripomočkov in inventarja boste imeli kar zunaj. Tako letna kuhinja ne bo aktualna samo ob nedeljah ampak tudi med tednom, ker bo precej enostavneje in manj stresno.

Poleg vsega naštetega in praktičnega je še nekaj drugega izjemno pomembnega in to je občutek bivanja na vrtu, ki odnese stres. V poletnih večerih se oglašajo črički in prižigajo kresničke; jesen prinese peko kostanja in kuhano vino, nabiranje in vlaganje gob; pozimi lahko na žaru spečete tiste stvari, ki so res boljše z žara in spomladi zelo zgodaj začnete s poletno sezono.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja